Klimaat

Woestijnklimaat:

Door de warmte is er weinig begroeiing, alleen sterke planten die lang zonder water kunnen, zoals cactussen en andere succulenten. In de buurt van een oase groeien soms palmen. Er valt bijna geen neerslag minder dan 200 mm per jaar, maar als het regent (één keer in de paar jaar) komt het met grote hoeveelheden tegelijkertijd uit de hemel. De grond in dit klimaat is droog, onvruchtbaar en bestaat meestal uit zand en rotsen. In gebieden met dit klimaat wonen daarom ook heel weinig mensen. Het woestijnklimaat kent een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht. Overdag is het tussen de 25 ºC en 45 ºC en 's nachts kunnen de temperaturen in enkele gebieden onder het vriespunt dalen. Het kan heel plotseling gaan regenen in sommige woestijngebieden.

 

Soms is de regen zo onstuimig dat hij uren en zelfs dagen kan duren. De enorme hoeveelheden water bedekken het land, vallen als een waterval over de rotsen en vullen diepe ravijnen. Vaak holt het water diepe kanalen uit en worden tonnen zand en stenen meegevoerd. Plotselinge overstromingen komen meestal voor in berggebieden van een woestijn. Het water kan vele kilometers afleggen vanaf de plaats waar de regen is gevallen.

Wanneer de zon ondergaat, daalt de temperatuur sterk omdat er geen wolken zijn om te verhinderen dat de warmte naar boven ontsnapt. Als gevolg daarvan komt het vaak voor dat het in woestijnen ’s nachts vriest. Daarom hebben woestijnen de grootste temperatuur verschillen per dag.